Fiske med Agn

Agnfiske - kveitefiske er veldig morsomt (og behagelig). Undertegnende tror også at agnfiske kan være den beste metoden når en skal lure den største kveita. Kort fortalt er det bare å finne en egnet plass, helst der kveitene jakter, egne på det en tror kveitene spiser, for så å vente på hugg.  De to mest brukte agnene er sild og sei, men undertegnende har fått kveite på litt av hvert. Åpner man magesekken til en kveite finner man fort ut at den spiser det meste.

Det finnes mange typer agnfiske. Man har stilleliggende agnfiske, drivende agnfiske og dorging (med og uten dyprigg) Det er også veldig mye utstyr, på markedet, til denne typen fiske. Nedenfor skal vi beskrive litt om hvordan vi fisker.

Agn. Som tidligere nevnt kan man bruke nesten hva som helst etter kveita. Jeg bruker ganske enkelt det som er lettest tilgjengelig. Favoritten er fersk sild, deretter frossen sild. Er ikke sild tilgjengelig, fisker jeg litt sei. Størrelsen på seien varierer, men alt fra 0,5 kg til 2-3 kilos sei er ikke uvanlig. Kveitene er glupske og har et rimelig stort gap. Makrell, hyse og annen fisk går også med. Nevner også røye eller sjøørret som et meget godt alternativ. Agnfisk trenger ikke å være hel. Noen foretrekker å skjære strimler i agnet for å få det til å "flapse" litt. . Andre foretrekker å snitte litt i agnet, for å spre litt lukt o.l.  Jeg personlig bruker hel agnfisk og tror det er lurt å immitere mest mulig ekte vare. Hvis det er lite aktivitet hender det at jeg snitter litt i fisken - men det er mer i frustrasjon over dårlig fiske.

En kort veiledning:

  • Lett utstyr kan være greit hvis du skal "bevege" agnet. Det blir fort slitsomt hvis du skal fiske lenge.
  • Bruk store kroker og søkke
  • Større agn = større fisk (min erfaring)
  • Beveg agnet, fra bunnen og 1/3 opp i havet før man senker det til bunnen igjen.
  • Skift agn ofte
  • Flytt ofte

Dorging/trolling med agn(og dyprigg )

Dette er egentlig samme prinsipp som over, bare vi bruker dypriggen for å komme dypere med fart men det er noen forskjeller.

Noe man ska tenke på når man troller med agnfisk er att farten er betydelig saktere en med wobbler ca 1,3 - 1,8 knop og trikset med agnfisk er att få fisken og gå rett i vannet og jeg pleier å forsøke få agnfisken att gå i store sirkler da dette trigger kveita mere en en fisk som bare henger rett efter loddet

Som regel så bruker eg en stor sirkelkrok ett stykke ovenfor treblekroken (se bild ovan )  avstanden  er lite beroende på hvor stor agnfisken er, Sirkelkroken setter jeg i hodet på agnfisken og der kan man justere kroken frem og tilbake hvis fisken skulle snurre,treblekroken setter jeg i halen

Prøve å få lett bue på agnfisken gjerne med hjelp av gummistrekk og det er ikke mye som ska til for att  den går i store sirkler

OBS ! Agnfisken ska ikke spinne eller snurre fort

En dyprigg er en kort stang og snelle (festet til båt) med stålwire. I enden av stålwiren henger det et lodd. Ved loddet er det festet en utløser. På dypriggsnellen er det som regel en teller som indikerer dybden på loddet.

En kort veiledning:

  • Snøret festes til utløser (ønsket meter forran agnet).
  • Loddet synkes ned til ønsket dybde (samtidig som du slipper sene fra fiskestang tilsvarende ut)
  • Det kan være en fordel å følge med på ekkoloddet hvor dypt det er. Dybden på loddet justeres til ønsket fiskedybde. Hvis det blir grunnere må man sveive opp tilsvarende og motsatt. Noen dypriggere følger ekkolodd automatisk.

Den "flotte" beskrivende tegningen nedenfor - bytt ut wobblere med agn (video kommer snart):

Dorging/trolling med agn(og lodd)

Samme som over, uten dyprigg, med lodd forran agnet.