Utstyr

Når du skal ut å fiske etter kveite er det en stor fordel å ha utstyret i orden. Kveita er som tidligere sagt, en kraftig fisk. De største kan være "nesten" umulig å løfte fra bunnen og "utrasene" kan være helt utrolige. Det er også viktig å tenke sikkerhet. Ha orden på utstyret. Det er vannvittig irriterende å miste sin livs fangst på grunn av utstyret. I denne artikkelen vil vi gi deg en kort innføring i hvordan du best kan "rigge" deg for kveitefiske.

En stang som tåler litt.
Det er mange merker å velge mellom. Noen stikkord

 • 20-50 lbs - holder for meg
 • Hjelper deg å "presse"
 • Ikke for tung (man kan jo bli sliten)
 • Ikke for stiv - Det kan være ok å kjenne når fisken "napper" :)
 • Stang belte og vest (hvis du skulle være riktig heldig)

Trenden er å fiske med kortere stenger mellom 5 og 6". Med dagens komposittmateriale gir dette meget lette stenger som er en klar fordel når man kanskje skal fiske aktivt over lengre tid.

Noen velger å custom-bygge sine egne stenger, og da gjerne med ekstreme detaljer på håndtak, snellefeste og ringer. Noen velger spiralwrappede stenger der ringene går rundt selve stangen, som skal gi bedre kontroll ved kjøringen av fisk.

Når det kommer til hvilken klasse av stangen man skal velge, så må man nesten prøve seg frem. Noen stenger er klassifisert til 20-30 lbs og er stokke stiv, mens noen er klassifisert til 30-50 lbs og er meget myke. Variasjonene er store og det lønner seg å vite hva man bestiller, spesielt hvis man handler på nettet hvor man ikke har mulighete til å prøve.

Selv liker jeg å fiske lett. Har som regel flere stenger som er rigget når vi er ute. Den ene stangen er en 20-30lbs og den andre er en 30-50 lbs. Den letteste av dem får som oftest være i dybriggen hvis det ska dorges og den andre fungerer ofte som ren jiggstang.

Aksjonen på stangen er vel kanskje en smakssak, men jeg mener at det beste er en stang som er passe stiv i toppen så du får god kontroll og følelse i jiggen, og samtidig er en hel aksjonstang med en god rygg å løfte i når du trenger det. Det finnes mange gode merker på stenger og for å nevne noen så har  ,Shimano, Savage Gear , Kinetic  Penn og DAM noen gode alternativer.

En snelle som tåler litt.

 • Brems - kan være bra med en brems som tåler litt
 • Uten Snørefører - den har en tendens til å ikke "følge med" utraset
 • Utveksling
 • Håndtak på sveiv
 • Ikke for tung

Trenden er vel her at det fiskes kveite på mindre og mindre sneller og ofte har de nok bremsekapasitet for å stoppe en mindre personbil.

En god kveite snelle skal være lett, ha en jevn og pålitelig brems, rømme 3-400 meter multi-filament .
Disse små kraftpakkene er blitt mer og mer populære blant kveite fiskere og gjerne da med doble bremse skiver. Det er ikke uvanlig med en bremsekapasitet på både 40 og 50 lbs , vekta er redusert og  veier ofte helt ned til 400 gr. Den beste utvekslingen på snellene til dette fisket ligger runt  4.1 og deromkring , noen foretrekker to gira sneller, men min mening er vel att det både fordyrer og øker vekta på snella.

Snørefører på snella er ofte en ting som kan bli problematisk da den under tunge utras kan komme i utakt med spolen og da med triste konsekvenser som utfall,

Noen pålitelige merker er Penn, Accurate,Shimano,Okuma,
Selv fisker jeg med Accurate sine sneller og dem har visst seg vare meget pålitelige.

Snøre/line.
Det er mange meninger om hvilket snøre man bør velge. Jeg har min mening og andre sin.....

 • Tåler mange kilo....
 • Ikke for tykt (snøret går ikke rett ned fra båten - særlig under dorging eller drift...)
 • Tåler å komme borti noen steiner
 • Bruk bite fortom  -  tykk sene 130 - 150 cm nærmest kroken
 • Bruk splitringer og  svirvler av høy kvalitet og styr unna hurtigkoblinger

Når det gjelder snører og tykkelse, finnes det som kjent mye å velge mellom og kvaliteten varierer.
De fleste fyller snellene med multi-filament i tjukkelsen 40-80 lbs. Noe å tenke på er at når man går opp i tjukkelse på snøret så øker og motstanden i vannet, spesielt  merkbart blir dette om man fisker dypt og det er strøm, da fanger snøret vann og blir stående ut fra båten med mindre kontroll på både dyp og følelse som resultat. Dette blir og ett problem hvis man jiggtroller da man prøver att ha jiggen nært bunn men snørets motstand igjennom vannet presser jiggen oppover og man må sleppe ut mer snøre for att holde bunn med dårlig følelse og kontroll som resultat.

Selv fisker jeg med både 50lbs og 65 lbs og 80lbs på forskjellige sneller og 50 lbs snella er ofte den som sitter på når jeg jiggtroller imens 65lbs og 80lbs snellene  sitter på stanga når jeg vertikal jigger.

I enden på snøret sitter som regel en bite fortom  på 120 - 140cm  og den består av 1,40mm mono
Noen fiskere  bruker og topshot på opptil 10meter og denne består av mono i 0,90-1,40mm mono som knytes fast i braiden og gjør att snøret ikke blir så følsomt mot skav på bunn

Noen gode merker på snører er  Spiderwire , Tufline , Power Pro

Sluk/Jigg/Wobbler/annet.
Kveita er ikke lettlurt! Det er ofte miljøet/fiskeplassen som bestemmer hva jeg skal fiske med. Hvis det er grunt, med fin bunn, foretrekker jeg wobblere. På dypere vann foretrekker jeg jigger og agn.

Det er mange naturlige variabler å ta hensyn til - tenk som en kveite. Det viktigste av alt er .... å TRO på det man gjør!!!

 • Miljø, lukt, smak og farge

Utstyret er selvfølgelig viktig, men for å få bruk for dette må du vite hvor kveitene befinner seg...
Kveiter kan du stort sett få overalt, men det kan være en fordel å studere sjøkartet litt.
Det du burde se etter er:

Sjøkart (GPS/ekkolodd)

 • Sandbunn (lett for å gjemme seg her)
 • Straum (lett tilgjengelig mat)
 • Høydeforskjeller (mye mat og lett å stikke av)
 • Avstand fra land er av mindre betydning

Når du endelig har fått kveita på kroken.
Når kveita endelig sitter på kroken er det lurt å ha redskap for å få den opp i båten. Dette kan være en kraftig hutt, stor krok eller harpun.
Jeg har prøvd det meste og foretrekker en kombinasjon av stor krok eller hutt og en kraftig harpun. Først harpun med line til blåse/fender (la kveita gå litt), deretter krok/hutt for å få den opp i båten. Spesielt ved fangst av store kveiter er det viktig å ha kontroll på utstyret i båten. En stor kveite kan "slå" kraftig ifra seg både før og etter den er tatt opp! Ett annet tips er å ikke ha spenn på stangen etter at kveita kommer opp. Hvis kroken løsner fra kveita kan spennet i stangen "slenge" kroken av gårde i meget stor fart. Har selv fått mange kroker i meg :) Måtte selv til legevakta med en større svenskpilk hengende i øret.....

Et siste viktig tips - Ta vare på utstyret