Fiske med Jigg

Jigg fiske - kveitefiske etter kveite skjer som regel på de fleste dypene, men vanligvis så fiskes det  på 10 - 50 meter. På våren ofte litt dypere, og utover sommeren fisker man grunnere og grunnere. Fisken trekker gjerne opp på grunt vann på denne tiden. Større kveiter er ikke uvanlig - helt opp på 5-10 meters dyp.
På høsten trekker kveitene seg litt dypere igjen. Fisket blir ofte bedre og bedre jo lenger mot høsten det går.  Sjansen på storkveita er kanskje som størst når den store fisken siger litt grunnere for å spise seg fet, før gytinga i desember/april.

Det finnes mange jigger å velge mellom......

Noe man bør tenke på når man jigger er strømmens fart og kurs ettersom det er disse variablene som bestemmer hvordan du fisker over grunna ...Man kan selvfølgelig bare kjøre ut og sleppe jiggen ned og håpe på flaksen, men det blir mere effektivt hvis du kan fiske av en grunne eller ett område med tette drifter og da gjerne med god fart  0,7 -1,8 knop.

Når jeg begynner å jigge så slepper jeg ned til bunnen, og dunker deretter jiggen i bunn noen ganger innen jeg sveiver opp ett par meter. Der stopper jeg og jigger i 15-30 sek. Så tar jeg ett par veivtak igjen (ca 1,5 meter) og stopper. Jigger så i 15-30 sek innen jeg gjentar prosedyren, og når jeg er mitt i sjøen mellom båten og bunn så slepper jeg ned jiggen til bunn og begynner på nytt med samme prosedyre. På hvert tredje eller fjerde slepp så sveiver jeg jiggen helt opp i overflata for å se om det er noen som følger etter eller om jeg har noe tang  på jiggen

Jiggen
Ofte bruker jeg både Savage Gear og Giant jig head sine jigger og da gjerne i dem store størrelsene...redfish  til SG og Cola cacao er noen farver som fisket bra .
Storm sine Giant jigg shads er vel dem jigger som tatt mest kveite langs Norskekysten og da gjerne i farvene  GT,RCV,OD ,BSD,SRD for att nevne noen .
Ofte så bruker jeg Gulp makk som ekstra lokkemiddel men om det gir mere hugg ska vel jeg vare usagt men det har vel med trua att gjøre.


Storm                                                                                  Savage Gear


Hugget
Siden kveitene ofte forlater bunnen og følger etter jiggen, så kan hugget komme hvor som helst i vann laget. Da gjelder det å være på vakt ....
Mange ganger kommer det rene "overfalls hugg". Da er det vel bare att hålle i stanga så hardt det bare går. Ofte sitter disse kveitene meget gott og kan kjøres uten problem - med rett innstilt slure brems.

Noen ganger kommer hugget rett etter nedslipp - så det gjelder å være våken.

Andre ganger kan kveita være så utrulig forsiktig att man lure på om det er en liten torsk eller liknende som er på og småbiter på jiggen og da gjelder det att ha noen bøtter is i blodet , for hvis du gjør tilslag for tidlig  så mister man ofte sjansen på den fisken.
Nej det lønner seg å ha tålmod og is i magen, og avvente hugget for att siden når kveita har tatt jiggen i munn og man kjenner att det blir tungt i stanga så gjør man noen kraftige tilslag og ofte så sitter fisken hvis man ikke har før brått med tilslaget.

Uannsettt så lønner det seg att være sein med tilslaget på forsiktige kveiter. Man skremmer sjelden kveita hvis du venter for lenge, men er du for rask og kroker fisken i leppa eller  på liknende plass og den slepper, så får du ikke en andre sjanse på den fisken.

Kampen
Jeg kjører kveitene ganske  hardt fra første stund og efter de første 10 min med hard kjøring så er dem fleste slagene vunne og er det en stor fisk så trur jeg att man er nødt til det før att berge fisken..
Når man vel fått kveita opp til overflaten så får man som regel en lita stund på seg att sette krokerne i munnen eller bruke kveitespyd på fisken før den våkner til liv og som regel så
lønner det seg ofte å slakke litt på bremsen når fisken nærmer seg overflaten for når kveita våkner til liv igen så kan det gå veldig fort ned til bunn.
Uansett størrelse på kveita så hjelper det hvis man har laget en lita plan på hvordan man ska ta fisken og få den ombord...Det er mange  store kveiter som folk mistet pga for dålig planlegging og dålig utstyr ...