Fiske med Wobbler

Dorging/trolling med wobbler (uten dyprigg) - kveitefiske kan være det beste alternativet på områder hvor det er relativt grunt og med jevn bunn. Man får også fisket over storer områder. Personlig er dette favoritten. Det er egentlig bare å få ut wobblern, finne en god sitteplass i båten, nyte naturen og vente. Av og til tar man opp og sjekker om det er kommet tang eller siv på wobbleren, for så å slippe wobbleren ut igjen.

Hvis kveita er etter wobbleren får man gjerne et lite forvarsel med at stangtuppen blir slakkere - mindre motstand (utrolig nok), eller smånapping. Når kveita endelig tar i, får man mest sannsynlig et utrolig "utras". Pulsen stiger, motoren settes i fri og den fineste lyden av en snelle som "ruser" minner en på horfor man driver med dette!


Å nyte turen... er halve turen :)

En kort veiledning:

  • Det kan være greit med lett utstyr. En stang hvor du ser på stangtuppen at wobblere går riktig. Da ser du f.eks. hvis det fester seg tang eller siv på wobbleren.
  • Det kan være greit med wobblere som går dypt. Kveitene kan gå høyt i vannet, men min erfaring tilsier at den beste dybden er 2-4 meter over bunnen.
  • Bruk ikke vanlig hurtigkobling. Knyt senen rett på wobbleren.
  • Slipp wobbleren 30 meter bak båten. Greit med meterteller på snellen.
  • Gå med 1 til 3 knops fart og sving ofte. Kveitene kan følge byttet sitt lenge og en forandring i gangen kan føre til hugg.
  • Følg med at det ikke fester seg tang på wobbleren (se på stangtupp - om den slutter å vibrere)
  • Sjekk og bytt wobbler ofte.

Den "flotte" beskrivende tegningen nedenfor (video kommer snart):

Dorging/trolling med wobbler (med dyprigg) Dette er egentlig samme prinsipp som over, bare vi bruker dypriggen for å komme dypere.

En fordel med dyprigg er att man kan kontrollere dypet man fisker på mye bedre og det kan vare vanskelig att få wobblern att gå dypere en 15-16m

Med dyprigg kan man fiske effektivt ned til ca 30-35 meter lite beroende på strøm og hvor tunge lodd man fisker med.

En dyprigg er en kort stang og snelle (festet til båt) med stålwire. I enden av stålwiren henger det et lodd. Ved loddet er det festet en utløser. På dypriggsnellen er det som regel en teller som indikerer dybden på loddet.

En kort veiledning:

  • Snøret festes til utløser (ønsket meter forran wobbler).
  • Loddet synkes ned til ønsket dybde (samtidig som du slipper sene fra fiskestang tilsvarende ut)
  • Det kan være en fordel å følge med på ekkoloddet hvor dypt det er. Dybden på loddet justeres til ønsket fiskedybde. Hvis det blir grunnere må man sveive opp tilsvarende og motsatt. Noen dypriggere følger ekkolodd automatisk.

Den "flotte" beskrivende tegningen nedenfor (video kommer snart):

Dorging/trolling med wobbler (med dipsy diver/ lodd)

Henger lodd/diver ønsket meter forran wobbler.